Recept Goede Doelen Stichting Texel
Ingrediënten oliebollen met rozijnen:
• 1 kilo tarwebloem
• 1 liter water
• 20 gram zout
• 50 gram suiker
• 80 gram verse gist ( te koop bij de warme bakker)
• 10 gram kaneel
• 5 gram citroen rasp
• 200 gram rozijnen
• 100 gram verse appelstukjes
Bereiding:
Los het gist op in het lauwe water en meng het kort. Doe de bloem erbij en meng het beslag kort met een mixer op de laagste stand. (LET OP! laat het zout nooit met het gist in aanraking komen!!!)
Werk de vulling erdoor (rozijnen enkele uren laten wellen in lauw water en uit laten lekken voor gebruik) en laat dan het beslag 45 minuten (niet korter!) op een warme plaats rijzen. Voorkom uitdroging door een natte theedoek over de emmer te leggen. Denk erom dat het beslag behoorlijk rijst, gebruik dus een ruime kuip of emmer, voor het knijpen van de oliebollen eerst even doorslaan in de emmer.
Schep het beslag met een ijsknijper in olie van 180 graden. Als u een frituurpan gebruikt, zet deze dan op 190 graden! Bak ze ca. 7 minuten. Gebruik arachideolie. Ververs de olie regelmatig. Dompel regelmatig uw ijsknijper in de warme olie om kleven te voorkomen, NOOIT water gebruiken want dan ploft de olie uit de pan en geeft brandwonden!
Zie ook het filmpjes op Youtube: http://www.youtube.com/watch?v=-EdhpZ7iXpo
Opwarmadvies
Onderstaand de beste manier om koude oliebollen/krentenbollen thuis opwarmen:
Oven:
De oven voorverwarmen op 200 °C
Oliebollen/krentenbollen in een schaal ±10 minuten
Maar als het echt niet anders kan...
Magnetron:
De oliebollen/krentenbollen in de zak (zak openlaten)
10/12 stuks: 900 watt ± 60-80 sec
1 bol: 900 watt ± 15-20 sec
Eet smakelijk...!